četvrtak, 11. studenoga 2010.

Moleskine ili lega-lega?

Otkako mi je iz svakog kuta počeo viriti Moleskine (dizajnerski, likovni, craft blogovi), pozabavila sam se tim notesićima za koje treba platiti 100-tinjak kuna...
Naletjela sam na zgodan tekst o njima kod weberice . Prepisujem:

(pron. mol-a-skeen’-a) je brand notesa, planera, dnevnika, sketcbook-a i albuma koje proizvodi Moleskine Srl, talijanska firma iz Milana. Prepoznatljivi su po elastičnoj traci koja ih drži zatvorenima (pa se vrhovi ne habaju), šivanim hrbatom koji dozvoljava da notes bude sasvim ravan kada je rasklopljen, žućkastom papiru sa zaobljenim uglovima, bookmark – trakom i džepićem na unutarnjoj strani korica.


Takvi notesi počeli su se proizvoditi u 19. stoljeću u jednoj maloj francuskoj knjigovežnici koja je opskrbljivala dućane u Parizu. Kupovali su ih avangardni umjetnici koji su voljeli crtati i pisati na ulicama Pariza u kafićima i parkovima. Takav notes imao je i Oscar Wilde, Vincent Van Gogh, Pablo Picasso, Ernest Hemingway i Matisse.

1997. mala kompanija iz Milana “Modo & Modo Spa” odlučila je oživjeti proizvodnju i nazvala ih je Moleskine.

Potražnja je do 2006. toliko porasla da više nisu mogli proizvoditi dovoljnu količinu te je kompanija promijenila vlasnika koji je investirao u nju, proširio proizvodnju i promijenio ime u “Moleskine Srl”. Danas se Moleskine notesi prodaju u 53 zemlje u 14000 dućana...
Brand podržavaju zajednice entuzijasta iz cijelog svijeta koji vole pisati, crtati i slikati na njihovim notesima. Takve zajednice često na svojim blogovima dijele slike i crteže ukrašenih Moleskine stranica. Ove godine je na Facebooku čak 52 , a na flickr čak 1700 grupa taggano “Moleskine” zajedno sa hrpom blogova koje vode umjetnici, ilustratori, grafičari i novinari. Sve te grupe nastale su nezavisno od “Moleskine Srl” kompanije.







naoružana spoznajama o čarobnim Moleskinesima, odoh ih razgledati u Profil...ali, vratih se s lega-lega! Sjetih se da mi je prije koju godinu prijatelj Tihi poklonio jedan njihov sketch-blok, a sad ugledah i sve ostalo iz ponude - kakav Moleskino! Lega-lega nudi isto za upola manje novca :)

I - tako dođoh kući s nekoliko lega-lega...Kupujmo svoje proizvode...bravo za MIT dizajn studio Osijek!



4 komentara:

  1. Znaš za ovu stranicu http://www.etsy.com/ ?
    Ima super stvari.

    OdgovoriIzbriši
  2. Znam :) Neki kreativci čije blogove pratim imaju i svoj etsy dućančić.

    OdgovoriIzbriši
  3. Čao, baš sam te otkrila među svojim sljedbenicima, pa sam se odmah naručila na tvoj feed - sviđaju mi se stvari, koje radiš. A sad, pitanje: dali se lega-lega mogu porućiti nekde po netu? Ako ne - kako jih nađem?

    OdgovoriIzbriši