četvrtak, 18. ožujka 2010.

Knjige...Books...

Upravo kad sam kupila Bind it all (spravicu za žičano uvezivanje) i odlučila napraviti vlastitu knjigu...
I just bought a Bind it all (gadgets for wire-binding) and decided to make my own book when... ... našla sam u knjižnici "Narod knjige" Geraldine Brooks, prekrasnu knjigu posvećenu knjižničarima...i - umjesto da se prihvatim posla i rada na stvaranju svoje knjige, čitam..čitam...
...I found myself in the library "The people of the book," Geraldine Brooks, a wonderful book dedicated to librarians ... and - rather than accept a job and work on creating my book, I read .. and read...

"Ovo je priča o knjizi koja je kroz šest stoljeća dugo putovanje prešla cijelu Europu, od Kastilje i Andaluzije do Venecije i Beča, da bi preko Dalmacije napokon našla svoj dom u srcu Sarajeva. Sarajevska Hagada preživjela je stoljeća ratova i previranja zahvaljujući ljudima različitih vjera koji su riskirali svoje živote kako bi je zaštitili.
Krilo kukca.
Vinska mrlja.
Kristal soli.
Bijela dlaka.

Četiri su ključa za razotkrivanje tajne povijesti knjige koja je svojom ljepotom i posebnošću plijenila ljudsku pažnju stoljećima, knjige zbog koje se umiralo i ubijalo kako bi se spasilo njezino postojanje.
Književna forenzičarka i konzervatorica drevnih knjiga Hanna Heath dobiva svoju životnu priliku – proučiti i očuvati slavnu Sarajevsku Hagadu nakon još jednog pokušaja njezina uništenja za vrijeme srpskog granatiranja Sarajeva. Ona je tek posljednja u nizu čuvara knjige, tih utočišta razboritosti koji su Hagadu nosili kroz povijest. Ali ovo nije samo priča o onima koji su ovu knjigu spasili, već i priča o onima koji su je stvarali....

Roman 'Narod knjige' svjetski je bestseler, jedna od 100 najboljih knjiga prošle godine po izboru Amazonovih kupaca kao i New York Timesov bestseler.

Roman Geraldine Brooks NAROD KNJIGE naišao je na velika očekivanja. Knjižari ga uspoređuju s „Da Vincijevim kodom“ i nazivaju ga pravim književnim hitom. Je li Brooks ispunila ta očekivanja? Da, i to s manje šminke i više sadržaja nego „Da Vinci“…. Ako Brooks postane nova svetica zaštitnica knjižara, zaslužila je to. Priče o Sarajevskoj hagadi, kako stvarne tako i izmišljene, uzbudljivo su svjedočanstvo o ljudima raznih vjera koji su sve stavili na kocku da spase to neprocjenjivo djelo.
USA TODAY " ...riječ izdavača...
Geraldine Brooks' novel People of the Book arrives with high expectations. Booksellers are comparing it to The Da Vinci Code and calling it the first literary hit of 2008.
Does Brooks deliver? Yes, and with less flash and more substance than Da Vinci. People of the Book is not as cinematic as Dan Brown's 2003 religious thriller, but Brooks is a skilled storyteller who also casts a spell of intrigue and evil in which demons feign divinity.

But her careful research and the novel's historic underpinnings make it highly unlikely People will face the criticism of factual flaws that dogged Da Vinci.

The titular book is a real one, the Sarajevo Haggadah. The richly illuminated Hebrew text, which recounts the story of Exodus, dates from medieval Spain. For more than 600 years, it was carried across borders and over seas to escape political and religious cataclysms.

Nema komentara:

Objavi komentar